Францускиот јавен обвинител Реми Хајц изјави дека истрагата, за тоа дали јавните службеници, кои ја организирале одбраната во Франција против епидемијата на коронавирусот, извршиле злосторства, вклучително и убиства и загрозувајќи животи, ќе се фокусира на четири прашања.

Хајц рекол дека истрагата, која сè уште е во подготвителна фаза, ќе се фокусира на влијанието врз пошироката јавност, здравствените работници, јавните службеници и оние кои се заразиле или починале од ковид-19.

Во моментот во Франција во тек се две истраги за тоа како земјата постапила во борбата против глобалната пандемија, а во која загинаа околу 41 000 луѓе, ослабна економијата и се промени социјалниот живот на граѓаните.

Истрагата отворена во јуни ја водеше јавниот обвинител во Париз, истражувајќи дали одговорот на Франција кон кризата резултираше со ненамерни смртни случаи и повреди, опасни по живот и намерно избегнување на борбата против катастрофата. За време на првиот бран на пролетната пандемија, беа регистрирани многу смртни случаи во домовите за стари лица, каде што поради недостаток на тестирање и заштитна опрема, беше јасно дека вирусот е донесен однадвор. Во оваа фаза, ниту едно конкретно лице не беше именувано во истрагата.

Втората истрага ја спроведува административен суд, Судот на правдата, основан во 1993 година за да се занимава со случаи на кривични дела од министерството. Во необичен потег, полицијата минатиот месец изврши рација во домот и канцеларијата на францускиот министер за здравство, директорот за јавно здравје и поранешен премиер, како дел од истрагата на Судот на правдата.

извор: Makfax