Поради претстојните празници и анти-епидемиските мерки што ќе стапат на сила во недела, приливот на патници на влезот во Србија е зголемен на граничниот премин Хоргош.

Од понеделник, влезот е дозволен само ако со негативен тест ПЦР, не постар од 48 часа или десетдневен карантин.

Потребно е до половина час за влез во Србија на Хоргош, но од унгарска страна потребни се најмалку четири часа за да ја напуштите Унгарија на граничниот премин Решка.

Голема гужва има на австриско-унгарската граница и на патиштата во Западна Европа кон Србија воопшто, бидејќи многумина заминаа поради празниците и со цел да се избегнат анти-епидемиски мерки.

Влез во Србија со негативен PCR од понеделник, 21 декември

Мерката според која е дозволен влез во Србија со негативен тест за ПЦР, а за граѓаните кои немаат, пропишаната домашна изолација за 10 дена ќе стапи на сила од понеделник, 21 декември, беше потврдено во кабинетот на премиерката Ана Брнабиќ. Како што беше речено, таа одлука е донесена на вчерашната седница на Владата на Србија, а стапувањето во сила на мерката е одложено од недела за понеделник.

Мерката за влез во земјата ја донесе Владата на Србија на предлог на Кризниот штаб. Домашните граѓани можат да бидат тестирани во Србија и доколку тестот биде негативен, тие нема да бидат обврзани да бидат во домашна изолација. Новите мерки се однесуваат на влез и на домашни и на странски државјани во Србија.

Во изминатите 24 часа околу 16.000 патници во 4.500 патнички возила влегоа во Србија преку Хоргош. Преполн е и граничниот премин Томпа-Келабија. Странски државјани кои ќе дојдат во Србија, ќе треба да имаат ПЦР тест не постар од 48 часа.