Жена со над сто години со 13 деца и околу 400 внуци во југоисточната провинција Кахраманмараш во Турција, стана најстарата личност на светот што го победи КОВИД-19.

Според податоците во нејзиниот пасош, жената е 126 години, а нејзиното име е Еше Гебелек, која нема појма за нејзината вистинска возраст. Добрата вест е дека таа била излечена од коронавирус по двонеделен болнички третман.

„Тие се грижеа за мене, добро ме третираа“, рече Гебелек, заблагодарувајќи се на лекарите и медицинските сестри во болницата.

Хамдулах Гелебек, најмалиот на Баба Еше, рече дека органската храна е тајната на неговата мајка за долг живот.

„Таа ги виде децата на нејзините внуци. Таа и официјално има 83 внуци. Меѓутоа, ако ги броите нивните деца, бројот би бил околу 400 “.“

„Таа помина една недела во одделот за интензивна нега и уште една недела во болничка соба. Откако ја напушти болницата, ја чувавме изолирана уште две недели. Сега таа е добра “, рече Мејрем Гелебек, една од невестите на Еше Гебелек.

„Благодарение на млекото, јогуртот и сирењето што ги јаде цел живот, нема други здравствени проблеми“, додаде таа.

Пред Еше Гебелек, 113-годишна жена во северо-источна провинција на Шпанија беше најстарата личност што го победи вирусот, според официјалните бројки.