Fitch Ratings и S+P Global Ratings го потврдија суверениот рејтинг на Унгарија „БББ“ со стабилни погледи на закажаните прегледи во петок.

„Во отсуство на дополнителни значајни шокови поврзани со СОВИД-19, унгарската економија ќе се врати и ќе достигне пред-пандемиски реални нивоа на БДП до почетокот на 2022 година, порано од повеќето други економии на Централна и Источна Европа“, наведува С+П.

Фич очекува економијата на Унгарија да се намали за 5,9% оваа година, но предвидува раст на БДП од 5,4% во 2021 година.