x

ФИФпро: Расте депресијата кај фудбалерите поради коронавирус

Повеќе од 10% од фудбалерите се изјасниле дека имаат симптоми на депресија по прекинот на првенствата поради „Ковид-19“, соопшти Здружението на професионални фудбалери.

ФИФПро спроведе анкета во периодот од 22. март до 14. април, во неа учествуваа 1.134 фудбалери и 468 фудбалерки од Англија, Франција, Швајцарија, Јужна Африка и САД. Резултатите велат дека 22% од играчите и 13% од фудбалерките пројавиле симптоми на компатибилна депресија.

„Процентот на оние кои пријавиле симптоми е многу поголем од оние кои се загрижени за својата иднина во фудбалската индустрија. Но, ако извршиме притисок врз нив да се вратат во средина каде би почувствувале дека нивната безбедност е загрозена, тогаш загриженоста ќе биде поголема “, објави ФИФПро, кој ги спроведе своите истражувања во соработка со Универзитетската болница во Амстердам.

sportmedia.mk

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата