Теоретичарите на заговор и антиваксерите ширеа дезинформации за вакцините против коронавирус во последните неколку месеци, а една од најголемите неточни изјави ја даде Бил Гејтс, кој рече дека вакцината содржи имплант за следење на луѓето преку микрочипови.

„Сепак, ова не е точно“, пишува „Бизнис инсајдер“.

„Фајзер“ и „Модерна“ детално ги објавија состојките на нивните вакцини.

Активната состојка кај обете вакцини се модифицирани исечоци од вирусен генетски материјал, попознат како mRNA.

„Бизнис инсајдер“ додава дека mRNA му служи на телото како генетска вреќа за удирање за да научи да се бори против протеините кои му помагаат на коронавирусот да ги нападне нашите клетки.

Истовремено, мешавина од шеќер, маснотии и сол служи за ублажување на влијанието на вакцината врз телото.

Вакцината на „Фајзер“ се состои од модифицирана низа на информациската РНК, потоа липидни соединенија, а има и калиум хлорид, монокалиум фосфат, натриум хлорид (кујнска сол), динатриум фосфат и сахароза, пренесува „Бизнис инсајдер“.

„Модерна“ исто така има модифицирана низа на информациската РНА, а состојките се липиди, трометамин-тимонометан, трометамин-хидрохлорид, ацетатна (оцетна) киселина, натриум ацетат и сахароза (шеќер).

извор: Makfax