Западнонилска треска која ја пренесуваат комарците, е регистирана во неколку градови во Србија, потврдува доктор Иван Алексиќ.

Комарците кои се заразени ги имало во Белград и во уште неколку градови во Србија.

Алексиќ истакнува дека комарците најчесто се наоѓаат на гробиштата и шумските предели, но регистрирани се и на неколку места во урбаните средини.