Денот на Републиката  2 Aвгуст (недела) е неработен ден за сите граѓани, а согласно Законот за празници на РМ неработен е и 3 август (понеделник), соопшти Министерството за труд и социјална политика.

Од Министерството на сите граѓани им го честитаат Денот на Републиката.