Почетокот на учебната година е на чекор до нас, а со тоа и поголем е стравот од родителите дека нивните деца ќе одат на часови во иднина. Многу земји, вклучително и, се разбира Македонија, сè уште се обидуваат да утврдат кој ќе биде најбезбеден начин за децата да учат без да бидат заразени со коронавирусот.

Низ целиот свет, се бараат различни модели на посета на часови, а ние добиваме фотографии од училници кои се поделени со паравани, деца кои јадат во училишен ресторан со стакло кое ги раздвојува од нивните соученици.

За време на часовите, секој носи маски над кои се гледаат само љубопитно испакнати очи. Часовите за физичко образование добија сосема нова димензија, така што се чини дека нашите момчиња и девојчиња ќе можат да заборават на тимскиот спорт.

Нема повеќе по двајца во ред, учениците мора да држат растојание… Нема повеќе играње ластик и трчање низ дворот, но ни шепотење на час … Она што би рекле некои родители: „Ние го доживеавме поразот на човештвото без да се истрела ниту еден куршум“.

Многу луѓе го изразија своето незадоволство од овој начин на воспитување и учење на децата на социјалните мрежи последниве денови. Без оглед колку и да бидат незадоволни сите, се чини дека во иднина ова ќе биде единствениот начин да ги заштитиме оние што најмногу ги сакаме.