Еден од најпрестижните медицински универзитети во Јапонија ги менувал резултатите од приемните испити на женските кандидати, што предизвика остри ракции и осуда на социјалните мрежи. Како што објави јапонскиот весник „Јомиури Шимбун“, мадицинскиот универзитет во Токио уште во 2011 година почнал да ги менува резултатите, за да обезбеди од успешните кандидати да бидат жени помалку од 30 проценти.

Приватниот универзитет соопштил дека ќе ги преиспита овие извештаи за дискриминација. Корисниците на интернет се свртеа против владата поради овој голем скандал.

Весникот „Јомиури Шимбун“, кој важи за најголем дневен весник во земјата, го објави извештајот кој ги испитува бројките за прием на студенти, што пак предизвика големи реакции во ј

извор: Makfax