И Унгарија ги затвара своите граници, ќе ги одложи културните и спортските настани и ќе преземе фискални и монетарни чекори за да се обиде да го задржи ширењето на коронавирусот, рече во понеделникот премиерот Виктор Орбан.

Орбан соопшти пред парламентот дека Унгарците што се враќаат дома ќе им биде дозволено да ја преминат границата, но границите ќе бидат затворени за странските патници.

Тој рече дека сите продавници ќе бидат затворени, освен продавниците за храна, аптеките и продавниците за лекови, ги замоли луѓето на возраст над 70 години да останат дома и рече дека сите настани ќе бидат откажани освен семејни собири. Рестораните ќе треба да се затворат во 3 часот.

„Животот во наредните месеци нема да биде како што беше порано“ рече Орбан, предупредувајќи на долга битка која се очекува и опасност да се зголеми можноста за масовна невработеност бидејќи вирусот ја погодува економијата.

„Целата економија ќе биде во неволја, но не (сите сектори) во исто време“, изјави Орбан. Тој рече дека владата работи на брз одговор за да им помогне на туризмот, рестораните и услугите, кои први беа на удар кога се случи кризата.

„Јас контактирав со гувернерот на Народната банка на Унгарија затоа што, слично на другите европски земји, покрај фискалните алатки, ќе ни требаат и монетарни алатки за решавање на кризата“, рече тој пред парламентот. Централната банка понуди ликвидност во вредност од 308 милиони евра на комерцијалните банки на неделен тендер во понеделник, многу повеќе од износот минатата недела.