Унгарија резервираше речиси 5 милиони дози потенцијална идна вакцина против коронавирус, рече шефот на кабинетот на Виктор Орбан, Гергели Гујаш, на вчерашната седмична прес-конференција на владата.

Сепак, тој додаде дека сè уште е неизвесно кога вакцината ќе биде достапна.

Во пракса, ова значи дека иако сè уште не постои противотров против коронавирус, 5 милиони дози од него се резервирани од унгарската влада. Тој додаде дека не сака никому да му дава лажна надеж, бидејќи сè уште нема вакцина на кое било место во светот и може дури и да не биде во иднина.

Гујаш не прецизираше која потенцијална вакцина Унгарија ја има резервирано во 5 милиони дози.

Покрај тоа, Европската комисија штотуку објави дека резервирала 300 милиони дози вакцина против коронавирус за земјите-членки од француската фармацевтска компанија Санофи.

Вакцината ја набави комитетот, дозволувајќи им на 27 земји-членки да ги купат резервираните 300 милиони дози за себе, откако клиничките испитувања ќе покажат дека вакцината е безбедна и ефикасна против коронавирусот.