Будимпешта, ЕБРД и австриската банка постигнаа договор за таа трансакција во февруари минатата година, при што унгарскиот премиер Виктор Орбан се согласи да го намали посебниот банкарски данок во замена за засилено кредитирање на унгарските компании. Австриската банка се обврза по постигнувањето на договорот во 2015 година, дека во следните три години ќе го зголеми кредитирањето за 550 милиони евра.