Унгарската влада започна нова програма со цел да им помогне на компаниите кои го извезуваат своето производство да го зајакнат своето меѓународно присуство. Финансирањето има за цел да им помогне на оние што ја прошируваат својата работа или го олеснуваат производството во странство.

Унгарските компании препознаваат дека инвестициите им даваат можност да стекнат конкурентска предност во однос на нивните регионални и меѓународни конкурентии, рече министерот за надворешни работи Петер Сијарто во средата. Образложението на неговиот предлог е дека месеците за време на пандемијата треба да ги користат унгарските претпријатија за да ги претекнат меѓународните конкуренти, објасни тој.

Сијарто објасни дека пандемијата веројатно радикално ќе ги трансформира меѓународните пазари и дека е клучно за унгарските компании да стекнат конкурентна предност во регионалниот натпревар пред почетокот на финансиското закрепнување. Затоа владата започна програма за поддршка на компаниите за проширување во странство.

Ова ново владино финансирање е достапно за компании кои веќе ги продаваат своите производи во странство и сакаат да го прошират својот бизнис или да го олеснат производството во странство. Поради овие нови инвестиции, унгарските компании би можеле да достигнат нови извозни пазари, што може многу да придонесе за нивно брзо закрепнување по кризата, додаде тој. Тоа ќе придонесе во голем дел за успехот на унгарските фирми во нивното зголемено присуство на извозните пазари; „Без да се фокусираме на извозот, ние Унгарија не може да бидеме 34-тата најзначајна земја извозник во светот и покрај тоа што е само 92-тата најнаселена земја“.

Веќе се примени 14 апликации за вкупно 18 милијарди форинти за поддршка на извозот, рече Сијарто.

Со цел да се помогне во финансиското закрепнување на унгарските компании, започнати се голем број на шеми за поддршка. Министерот за надворешни работи рече дека 806 средни компании веќе аплицирале за вкупно 169 милијарди форинти (487,3 милиони евра) за поддршка од владата за преземање инвестиции во вредност од 377 милијарди форинти. Целосно 491 компанија веќе добија 113 милијарди форинти, рече тој. Осум големи компании, исто така, се пријавија со намера да инвестираат вкупно 60 милијарди форинти, додаде тој.

Во меѓувреме, 397 унгарски компании аплицираа за поддршка за инвестиции во етнички унгарски региони во странство, со инвестиции во вкупна вредност од 21 милијарди форинти, рече тој.