Судот во Мјанмар осуди петмина улични изведувачи на една година затвор и напорна работа за претстава што сатирично ја критикува улогата на војската во политиката.

Петтемина изведувачи беа уапсени по настапот за време на Тангиат, стогодишен традиционален фестивал, објави „Ројтерс“.

За време на нивните настапи, кои исто така беа објавени на социјалните медиуми, изведувачите ја критикуваа улогата на војската во парламентот и споделија слики од кучето во воена униформа.

„Очигледно, тие ја изведоа претставата свесно и со намера. Трупата ја сметам за виновна“, рече судијата Тун Кио.

„Не ги прифаќам овие овластувања на судството. Не е важно дали се работи за еден ден или една година“, изјави 28-годишниот Зајар Лвин, еден од петтемина изведувачи, пред новинарите по пресудата.

извор: Makfax