Вкупната транша во 2016 година треба да изнесува 1,7 милијарди долари, изјави украинскиот премиер Владимир Гројсман по враќањето од официјалната посета на Вашингтон. Според него, се очекува украинското стопанство во оваа година да порасне за 1,5 отсто.