Русија, пак, најави дека ќе излезе во пресрет на ова барање.

 – Од украинска страна стигна барање да се продолжи попустот. За нас тоа е целосно очекувано со оглед на тешката економска состојба во Украина, рече рускиот премиер Дмитриј Медведев на состанокот со министерот за енергетика Александар Новак и шефот на „Газпром”, Алексеј Милер.