Минатата година Обединетите нации предвидоа за 2019 година слична ситуација со хуманитарни кризи како и претходната година. Тие сега заклучуваат дека не биле во право и повеќе не треба да ја повторуваат грешката.

Според новата прогноза за 2020 година, која организацијата ќе ја претстави денес, до која стигна  „Шпигл“, поради драматично влошување на повеќе кризи во исто време, се очекува потребата за хуманитарна помош да се зголеми повторно следната година.

„Потребата за хуманитарна помош ќе бележи раст во време на војни, насилство, климатски шокови и економски тешкотии“, рече помошник-генералниот секретар на ООН за хуманитарна помош Урсула Милер.

На околу 168 милиони луѓе ќе им биде испратена помош што е за четвртина повеќе од очекуваното во претходната година. Ќе бидат потребни околу 29 милијарди американски долари за да им се помогне на најранливите во 55 земји, според буџетите на хуманитарна помош на ООН.

Фокусот на извештајот Глобален хуманитарен преглед 2020 се наоѓа во регионот познат по немирите – Сахел (гранична зона на Африка помеѓу Сахара на северот и поплодниот регион на Судан на југ), Демократска Република Конго, како и воените зони во Јемен, Сирија и Јужен Судан.

Во извештајот се наведува влошување на состојбата во девет од 22-те кризни области. Потребите за помош се очекува да се зголемат во Венецуела, Судан и Буркина Фасо (во муслиманскиот север заради сушата и ширењето на радикални исламски милиции).

Во екстремно тешки ситуации, како по правило, неколку фактори се стекнуваат истовремено, во повеќето случаи најмалку два: војна и поплави во Јужен Судан, војна и зараза во Јемен, имено економската криза и суша во Зимбабве.

Се идентификуваат  четири трендови кои придонесуваат за глобалната криза:

1. Климатските промени низ целиот свет се влошуваат со постојните кризи заради екстремните метеоролошки прилики;

2. Поради непочитување на меѓународното право во вооружените судири, рекорден број деца се протерани, убиени или инвалидизирани. Обединетите нации зборуваат за „изгубена генерација“

3. Во војните низ целиот свет, 41 од нив, екстремно насилство и употреба на тешко оружје предизвикаа огромен број жртви. Деведесет проценти од луѓето кои се убиени во војните биле цивили;

4. Хуманитарните работници се повеќе се мета на напади: во првите три четвртини од 2019 година се регистрирани 791 напад, од кои 171 починаа.

Кога пазарот и економијата пропаѓаат, или заради војната или заради лошата политика, кога нема ред или потребната инфраструктура, луѓето губат пристап до витална храна и лекови. Кога во Јемен, Сирија или Етиопија нема чиста вода, а стотици илјади луѓе живеат во кампови, тогаш епидемијата на колера не е изненадувачка.

ООН предвидуваат дека ебола ќе се прошири на истокот на Демократска Република Конго во 2020 година, делумно заради несигурноста во регионот. Наспроти позадината на упориштето на ООН, СЗО повторно мораше да ги повлече хуманитарните работници од регионот.

Поплавите и зголемувањето на температурите ширум светот во 2019 година придонесоа за ширење на маларија,  пренесена од комарци, сега им се заканува на 3,9 милијарди луѓе во сто држави. Јемен неодамна се соочи со голема епидемија на грозница, со погодени повеќе од 3.500 луѓе.