Мртвите ќе воскреснат од гробовите за да извршат масакр, а тоа ќе се случи на крајот на милениумот, во годината на седмиот број – наведува Нострадамус во едно пророштво.

Ова можеше да биде во 2007 година, или во 71 век, а бидејќи зомбите не го презедоа човештвото во 2007 година, апокалипса на зомби можеби ќе се случи во 71 век, но тоа е малку веројатно.

40 дена поплави и 40 години суша

– Невидени поплави ќе ја погодат земјата, а по 40 дена поплави ќе следат 40 години суша.

Да се ​​случеше второто, луѓето ќе преживееја само неколку дена.

Војната меѓу Персија и Македонија

Иран е денешна Персија, но неизвесно е што мислел Нострадамус кога рекол Македонија. Меѓународните односи, сепак, укажуваат на тоа дека веројатно нема да започне војна меѓу Иран и Македонија.

Катастрофален земјотрес

Судејќи според достапните информации, ништо не укажува дека сме во поголема опасност од сеизмички настани отколку порано. Земјотресите има толку често исто како порано: за една година има 15 земјотреси со јачина поголема од седум.

Слабеењето на Западот

Кина се смета за следната голема суперсила, а пророкот сугерира дека по американската граѓанска војна и големиот глад, Кина ќе стане најмоќната сила во светот. Тоа се уште не се случило, но животниот стандард на средната класа во Кина се подобрува и прашање на време е кога Кина ќе ги симне САД од тронот на најголемата светска сила.

Трета светска војна

Различни луѓе ја предвидуваат третата светска војна неколку пати, а според пророштвото од 1981 година, таа требаше да избувне во 1994 година и да трае најмалку до 1999 година.

Во 2002 година, предвидоа дека војната ќе започне по 57 години мир што ќе следи по крајот на Втората светска војна во 1945 година.

Најновото предвидување доаѓа од самопрогласениот пророк и „Божји гласник“ Хорациј Вилехас, кој вели дека војната ќе избувне на 13 мај 2017 година, поради напад на Сирија.

Мабус

Мабус е една од најпознатите личности од митологијата на Нострадамус, според која тој го најавува крајот на светот.

Во Пророштвата е напишано дека смртта на Мабус ќе предизвика масовно бегство, одмазда и поминување на комета.

Многумина во Мабус го препознаваат „третиот антихрист“, а некои го поврзуваат името со светските лидери, како што се Барак Обама, Садам Хусеин, Џорџ В. Буш и Осама бин Ладен.

Антихрист

Нострадамус зборувал за три антихристи, од кои секој ќе биде многу моќен и ќе има изразена способност за убедување. Толкувачите на пророштвата заклучија дека првиот е Наполеон, вториот Хитлер, а во моментов најчесто се споменува американскиот претседател Доналд Трамп како трет – поради полемиките и бурната глобална клима што го придружува неговиот претседателски мандат, но доколку се следи неговата воена политика, може да се заклучи дека Трамп воопшто не го следи примерот на првите двајца и е единствениот претседател на САД кој нема предизвикано војна можеби последниве 100 години.

Крајот на светот

Толкувачите на Пророштвата на Нострадамус се повеќе ги користат тековните настани за да го објават крајот на светот. Така, се раширија гласини засновани на неговите предвидувања дека „големиот крал на ужасите ќе се појави во седмиот месец од 1999 година и ќе го врати во живот монголскиот крал“.

Самиот Нострадамус предвидел дека сите негови предвидувања ќе се остварат до 1737 година.