„Бидејќи не сме прашани, можеме само да седиме и да аплаудираме за одлуките што тие ги носат“. Ова го велат сопствениците на локалите, повикувајќи се на новиот пакет мерки, според кој кафулињата и рестораните треба да бидат отворени до 18 часот. Тие велат дека нивните деловни активности се на „респиратори“ и во секој момент можат да престанат да работат.

Висар Етеми, сопственик на ресторанот „Мало кафе“ во Старата чаршија во Скопје, вели дека кафулињата од оваа страна се оштетени од март, бидејќи обично во текот на месецот Рамазан, како што вели, ги вадат трошоците за следните 6 месеци. Тој понатаму додаде дека има локали кои не можат да плаќаат струја и кирии веќе неколку месеци.

Со ова работно време што го направи Владата за локалите, не само во Старата чаршија, туку и од другата страна на градот Скопје, верувам дека по 22 јануари, 35-40% од локалите ќе ги нема. Барем со колегите за кои разговарам, сите ми велат, Висар 4-5 кирија немаме платено, 2-3 месеци не сме платиле сметки за струја. Со самиот факт дека работниците се отпуштаат, се гледа со какви приходи се одржува локал или мал бизнис, вели Етеми.

Нека го бараат изворот на инфекцијата на друго место. Ова го порача управителот на барот „Каса Кубана“, Трајко Цветков, кој рече дека нивната кафеана ги почитува сите здравствени протоколи. Неговите информации велат дека повеќето граѓани направиле резервации 3-4 дена на крајот на годината. Понатаму, тој истакна дека нивните штети за текот на целата пандемија достигнале до 85%.

Неразумно е да се работи до 18:00 часот, бидејќи вилите ќе бидат преполни. Ајде да разбереме, затоа тие се резервирани 3 дена, 4 дена, ќе се создадат нови мини кластери и каде ќе имаат многу поголем проблем отколку кај нас. Гледаме тука работиме според протоколи, ние целосно ја гарантираме безбедноста и здравјето на нашите гости … Нашата штета е од непроценлива вредност, ние го одржуваме нашиот бизнис на „респиратор“ и може да се исклучи во секој момент. До 85% во споредба со минатата година, некаде 85% сме во минус, вели Цветков.

Цветков, кој е и член на Независната комора на угостители, најави дека денес или утре тие како Комората, која се состои од околу 500 угостители, ќе го достават до Владата барањето за нивно обештетување, додека во моментот не може да ја каже вредноста.

Ден претходно, Независната комора на угостители го искажаа своето несогласување со новите мерки и неземањето во предвид на нивните барања за време на состанокот во Комисијата за заразни болести, кога беше донесена одлука за новиот анти Ковид  мерки.