Словачкиот Врховен суд го осуди убиецот на истражувачкиот новинар Јан Кучјак на 25 години затвор. Оваа пресуда на апелациониот суд против поранешниот војник Мирослав Марчек е конечна и повеќе не може да се жали на неа, потврди портпаролот на судот, Александра Вазанова.

На почетокот на оваа година, Марчек призна дека во февруари 2018 година ги убил Куцијак и неговата свршеница Мартина Кушнирова пукајќи им со огнено оружје во главата и градите. Со таа пресуда Врховниот суд ја поправи поблагата казна на специјалниот кривичен суд во Пежинок кај Братислава. Тамошните судии го осудија Марчек на 23 години во април, бидејќи му го припишаа фактот дека тој се изјасни за виновен и бидејќи им дал на истражителите вредни информации за нарачателите на убиството.

Сепак, јавниот обвинител инсистираше на максимална казна заради тежината на кривичното дело. Куцијак пишуваше за поврзаноста на словачката и италијанската мафија.Истражувачкиот новинар објави повеќе од десетина написи за претприемачот Маријан Кочнер. Во една статија објавена непосредно пред убиството, Кучјак го обвини Кочнер дека е вмешан во шема за даночна измама, а тој успеа да докаже дека Кочнер заработил милиони евра на црно. Кучјак стана познат по откритијата за затајување данок и бројните измами на деловни луѓе поврзани со владејачката партија на земјата Смер.

Извештајот објавен по неговата смрт за можни врски меѓу италијански мафијашки кланови и словачки државни службеници предизвика масовни протести против корупцијата и доведе до оставка на тогашната влада.Кочнер повеќепати негираше дека го нарачал и платил убиството на Куцијак. Тој беше ослободен во септември за кривичното дело.

извор: Makfax