Италијански државјанин е уапсен во Хрватска и против него е поднесена кривична пријава бидејќи земал човечка коска од археолошкиот локалитет Јаз на островот Паг.

Полицијата соопшти дека 31-годишниот Италијанец е осомничен дека зел коска долга 20 сантиметри во саботата и е обвинет за кршење на мирот на починатиот, соопшти Хина.

Според хрватското кривично право, лице кое нелегално ископа, одземе, оштетува, уништува, крие или го преместува телото или дел од телото на починато лице, односно го осквернави, се соочува со затворска казна до две години.

Италијанскиот државјанин ќе биде сослушан во државното обвинителство Задар.

извор: Makfax