Програмата на конференцијата ќе вклучува сесии за одржлив развој, авијација и трендови во туристичката индустрија со собир на меѓународни експерти, презентери и панелисти. PATA е посветена и во поддршката на млади професионалци во туризам од целиот свет, кои ќе бидат опфатени со сесијата „Bright Ideas – Future Trends”.

Извршниот директор на РАТА, Марио Харди оценува дека одржувањето на успешната Глобална Конференција во Европа е значаен чекор напред Асоцијација”, објаснува

– Дестинациите низ Европа се обидуваат да го искористат експоненцијалниот раст на странски патувања од многу влијателни туристички пазари од регионот Пацифик- Азија и националните туристички организации ја препознаваат важната и влијателна улога на РАТА во градењето на мостови помеѓу туристички дестинации и пазари од различни континенти. Оваа конференција ја зајакнува вредноста на членство на АППТРМ во РАТА, во обидот да се привлечат повеќе посетители од далечни пазари, како што се Кина, Кореја, Јапонија и Австралија, истакнува Харди.

Тој додава дека заедно со АППТРМ иницираат да ги поканат и студентите на туризам во Скопје кои имаат придонес и активна улога во оваа област. Нивните погледи, како “идни лидери во туризмот” ќе бидат важна компонента во програмата на конференцијата, истакнува Харди.

Првата Глобал конференција првпат е одржана во Окленд во октомври 2015 година. Успехот од првиот настан предизвика враќање на Окленд во септември 2016 година и има побарувачка од останатите пазари во Европа, Блискиот Исток и Азија.

Основана во 1951 година, Пацифик – Азиската Туристичка Асоцијација е непрофитна асоцијација која е меѓународно призната за да дејствува како катализатор за одговорен развој на туризмот во регионот на Пацифик-Азија. Асоцијацијата обезбедува заеднички застапувања, остроумни истражување и иновативни настани за своите членки, се состои од 95 влади, државни и градски туристички тела, 29 меѓународни авиокомпании, аеродроми, 63 образовни институции, како и стотици компании во туристичката индустрија во Пацифик-Азија и пошироко.