Американскиот претседател Доналд Трамп изјави дека Русија и Кина и завидуваат на воената моќ на Соединетите американски држави.

Зборувајќи пред своите гласачи во државата Висконсин, тој вети дека, доколку биде реизбран за претседател, ќе ја направи земјата главен светски производител на стоки и ќе стави крај на зависноста од Пекинг.

– Ги имаме најдобрите вооружени сили на светот. Русија и Кина ни завидуваат. Никој не сметаше дека сме способни за тоа, но сето тоа беше направено во САД. Нашето нуклеарно оружје е во најдобра состојба. Само се надевам дека не треба да го користиме, рече претседателот.

Трамп постојано рече дека САД работат на развој на „супер-ракета“, чија брзина е 17 пати поголема од брзината на звукот.

На почетокот на септември, Пентагон објави успешно тестирање на прототип на хиперсонично оружје. Во исто време, американската команда призна дека заостанува зад Русија и Кина во таа област за најмалку пет години.