Американскиот претседател Доналд Трамп рекол дека Вр ховниот суд наскоро ќе именува наследник на судиката Рут Бајдер Гинсбург, која починала во 87 година од канцер.

“Ние сме ставени во позиција на моќ и значење да носиме одлуки за луѓе кои нас не избраа, од кои најважен се смета избор на судии во Врховниот суд. Тоа е наша обврска без одложување“, објавил Трамп на Твитер.

Смрта на Гинсбург му дава на Трамп предност да го прошири козервативното мнозинство во Судот дури и пред изборите на 3. ноември.

Во најтесен избор на Трамп за оваа функција вклучува две жени правници – Ејми Кони Барет и Барбара Лагоа, рекле блиски извори во Белата куќа.