Угледното специјализирано списание за патување, “Travel + Leisure” и оваа година направи листа на најубавите европски острови.

Интересна е целосната превласт и доминација на грчките острови, од кои дури 7 се најдоа во топ 20, а во листата спаѓа и еден хрватски остров кој се најде на 5-то место – Хвар.

Читателите на списанието го прогласија грчкиот остров Парос за најубав европски остров. Ласкавата титула, Парос ја освоил поради комбинацијата од прекрасни плажи, традиционална архитектура, сликовити села, археолошки наоѓалишта и богат ноќен живот.

Парос првото место оваа година го презеде од уште еден “Грк”, Милос, кој се најде на второто место, додека на третото место е италијанската Сицилија. По најголемиот италијански остров, се најдоа Азорските острови, Хвар и повторно – грчкиот Крит.

На седмото место е италијанскиот остров сместен близу Неапол – Искја. По неа следуваат Мајорка и Мадеира, а десеттото место повторно го зазедоа Грците – Родос и Додеканези.

Парос, Грција

Милос, Грција

Сицилија, Италија

Азорски острови, Португалија

Хвар, Хрватска

Крит, Грција

Искја, Италија

Мајорка, Шпанија

Мадеира, Португалија

Родос, Грција

Додеканези, Грција