Филмот неколку пати ги споил глумците Милан Мариќ и Андреја Кузмановиќ, кои во меѓувреме, станале пријатели и едн на друг подржувачи во работата.

Сега заедно играат во филмот “Тома“, кои со нетрпение го очекуваат љубителите на романтичните седумдесети. Милан ја игра улогата на еден од најголемите пејачи на тага на југословенската и српската народна музија Тома Здравковиќ, додека Андреја го игра менаџерот на Тома.

Филмот “Тома“, чија премиера се очекува почетокот на 2021 година оригинално ја одбележува една епоха – време на боеми, стари кафани, музика која допира право во срце.

– Опфатен е цел процес во создавање на оној Тома Здравковиќ кој го знаеме, еден од најголемите ѕвезди на југосовенската музика, се до неговата смрт на ВМА во Белград – објаснува Мариќ.

– Тука има многу епохи и свет кој многу се променил од неговото детство до 1991 година. Она што е симболично во филмот и што ненако е недопирливо, е тоа што паралелно растеле но и умирале – Југославија и Тома Здравковиќ. Тој врвот на својата кариера го достигнал седумдесетите години, во момент кога Југославија одеше кон својот врв, а умрел 1991 година, кога суштински почнува и распадот на Југославија…