Филмот за животот на легендарниот пејач Тома Здравковиќ во наголемо се снима во Ваљево, а јавноста се повеќе се интересира  какви детали ќе бидат прикажани за животот на човекот кој го одбележа времето на Југославија.

Голем број детали од животот на пејачот досега раскажаа неговата сопруга Гордана, како и неговиот брат Новица.

– Бјела и неговите сценаристи беа со мене. Им кажав сè за животот на Тома, и има многу таму. Се среќававме со денови. Тој е прекрасен човек, меѓу нашите најдобри режисери. Тоа е приказна која никогаш повеќе нема да се случи. Опфатено е сè, мислам дека Бјела ќе стори најдобро што може, особено кога слушнав што подготвува. Знаете, не беше лесно, затоа што Тома беше човек кој знаеше да биде бесконечно среќен и бесконечно несреќен. Тешко е да се замисли сега, но мислам дека ќе успеат во таа намера, открива Новица, а потоа се сети на популарноста на Тома.

– Тогаш имаше повеќе популарни пејачи, но Тома беше личност. Тој го заслужи тоа, тој имаше уникатен живот. Живееше судбински живот. Никогаш не го интересираа пари, туку секогаш само музиката. Тој пееше онака како што пееше, тогаш се покажа дека така е најдобро. После триесет години истото се толкува. Неговиот живот е неповторлив. Тој живеше пет животи за 52 години. Ќе биде многу интересен филм, дури и многу луѓе денес ќе го доживеат со сеќавање, но многумина ќе видат како живеел во тоа време, кое никогаш повеќе нема да се случи, објасни Новица.