На денешната седница на Советот на Општина Тетово, советниците од ВМРО-ДПМНЕ побараа да се отстрани од дневниот ред точката што предвидува промена на статусот на Општината заради промена на името на Општината која ја издаде Општина Тетово. Република Македонија ќе биде сменета во Општина Тетово, Република Северна Македонија.

Судирот околу новото име меѓу советниците од ВМРО-ДПМНЕ и од СДСМ предизвика и реакција на шефицата на општината, Теута Арифи, која судирот го опиша како обид за политички поени, за што рече дека нема место во општината.

Следуваше напуштање на работата на Советот од страна на советниците од ВМРО-ДПМНЕ.

„Денеска нема да присуствуваме на оваа седница на која што се менува уставното име на Македонија во документите и ве известувам дека ќе ја напуштиме оваа седница“, рече Александар Велјановски од ВМРО.

Советниците на СДСМ, пак, во таквиот потег гледаат политички маркетинг.

„Ова беше политички говор за да се заработат поени, а тука нема  место за тоа“, рече Анастасија Блажевска.