Тој рече дека хемиската келија на акумулаторот е иста, но дека реконфигурираниот производ ќе собира поголема енергија во ист простор. Тесла, која овој месец забележа загуба поголема од очекуваната, во својата спортска постава ќе го додаде и седанот.

Маск тврди дека новиот 1000 киловатен акумулатор значи „high-end” верзија на Моделот S седан под името P100D, кој ќе биде најбрз забрзувачки автомобил на светот во производството. „Тоа се многу длабоки пресвртници и мислам дека ќе помогне да ги убеди луѓето во светот дека електриката е иднина” – рече Маск на конференцијата за новинарите.

Новиот акумулатор го проширува опсегот на верзијата на новиот модел S и над 300.000, а Маск додаде дека возачот на ладно време ќе може да патува од Сан Франциско до Лос Анџелес (речиси 400 километри) без полнење.