Австрискиот министер за внатрешни работи Карл Нехамер денес објави дека досега се уапсени 15 лица под сомнение за терористичкиот напад кој се пред неколку дена во Виена.

Австрискиот медиум ОЕ24 вели дека криминалната мрежа е веќе распространета низ цела Европа.

„Во Швајцарија се уапсени две лица за кои се верува дека се вмешани во нападот.

Овој медиум ги објави и имињата на 15-те уапсени лица, од кои три се Албанци. Станува збор за Кујтим.Ф кој во јули годинава отишол во Словачка да купи оружје.

Другите албански осомничени се Арѓенд Г. (22) и Аријанит Ф. (21).

Според информациите на ЕО24, сите осомничени се на возраст од 16 до 28 години и живееле во Виена, Сент Полтен и Модлиг.

Арѓенд.Г

Арјанит.Ф

Кујтим.К