До крајот на 1990 година, Френсис Форд Копола ја започна епската трилогија Кум во човештвото и го зацврсти својот престол меѓу историските фигури на филмската индустрија – засекогаш. Деветте часа материјал што тој ни ги даде е нешто на што вреди да се посвети цел ден, иако не сме сигурни кој во денешно време има волја или време да гледа евергин филмски маратон – веруваме дека тоа е потфат за кој се подготвени само вистински, посветени љубители на филмот.

Но, ние не велиме дека не секој може да го стори тоа …

Затоа ви носиме список на интересни работи што се кријат зад Кум во надеж дека ќе му го посветите првиот следен дождлив ден! Верувајте ни – ќе ви се исплати секоја минута!

Да започнеме со забавниот факт дека веројатно сите знаете – главата на коњот во легендарната сцена за која не треба ни да се прераскажува – беше вистинска. Не сме сигурни дали вресокот на Џон Марли бил вистински – со оглед на тоа што на пробите се користеше вештачка глава. Не би биле изненадени ако тој навистина врескаше кога камерите навистина се вклучија.

На 5 февруари 1973 година, Марлон Брандо стана втората личност во историјата што освои Оскар за главната улога. Имено, тој ја испрати Саша Литлфедр, жена облечена во облека од Апачи, на доделувањето на наградите. .

Малку повеќе за Брандо, поточно за неговите техники на глума. Првиот е дека, спротивно на она што многумина претпоставуваат, Брандо не ја наполни устата со памук за да го добие оној малку подуен изглед, туку побара да му се даде специјален „орален додаток“ за ефектот на висечката вилица.

Legendarna scena Sonijevog ubistva

Друг трик е користењето мемо картички со одделни зборови на текст. Брандо напиша делови од текстот на картички што беа залепени насекаде, па дури и на други актери, така што тој всушност успеа да создаде впечаток дека ликот навистина длабоко размислува за она што го зборува, а всушност тој како актер се обидува да ги поврзе зборовите што ги гледа во текстот што му е даден за улогата.

Познатата реченица “Оставете го пиштолот. Земете каноли”.

Зборовите „мафија“ и „толпа“ воопшто не се користат во филмот. Но, не случајно – стануваше збор за договор на Копола со Италијанско-американската лига за граѓански права, организација што се занимава со борба против стереотипите кон наведената група. Најблискиот термин се појавува во филмот како наслов во весникот „Мафијашот Барзини се распрашува во неславна расправија“ ден по масакрот на Мајкл (Ал Пачино) во италијански ресторан.