Поранешниот шеф на мисијата на ОБСЕ на Косово, Вилијам Вокер, одлучи да стане советник на претседателот на привремените институции на Приштина, Хашим Тачи.

Компанијата на Вокер ќе добива 7.000 евра месечно за да му помогне на Тачи, наведувајќи дека ова е договор за консултации што канцеларијата на Тачи го склучи со фондацијата Вокер во август.

Фондацијата Вокер, основана од Вокер и Хасан Шала во 2017 година, потпиша „дебел договор“ со Тачи за обезбедување совети, кој ќе важи пет месеци.

Вкупно 35.000 евра чинеше договор за совет помеѓу фондацијата Вокер и претседателството со приштинските институции.

Договорот меѓу Тачи и Вокер беше договорен, што значи дека воопшто немаше јавна покана, но страните се согласија да го потпишат.