Компир, еден од неколкуте најраспространети намирници во свет, можат да имаат нус појави кои се опасни за човечкиот организам.

Иако содржат витамини и минерали, хемискиот индекс на компирот не е така добар.

Начин на кој компирот се подготвува игра голема улога во неговиот здравствен допринос. Во еден случај тој ќе биде извор на влакна кои се борат против холесторол, дијабетис и рак. Во друг ќе биде пат до сигурно заболување.

Научници од Харвард го анализирале влијанието на компирот во дебелеење и за таа цел собрале 120.000 учесници. Резултатите од истражувањето покажале дека личности кои јаделе една порција повеќе компири, независно од начин на подготвување, добиле околу 1,5 килограм повеќе од оние кои јаделе само една. Бројката расте ако се следи влијанието на пржен компир.

Компирот содржи токсини

Кога се изложува на светлина компирот развива нешто што се нарекува гликоалкалоид, кој се претвора во токсин за време на конзумирање. Тој може да се забележи ако под лушпата се гледат зелени флеки. За жал и без зелените флеки тој постои.

Гликоалкалоидот можат да ја оштетат столицата и влија на воспалени болести на црева. За да се намали влијанието на овој токсин, важно е компирот да не се лупи на сонце. Може да се излупи и пред консумирање бидејќи околу 70 посто гликоалкалоид се наоѓа во кората. Сепак, кората содржи најмногу од споменатите влакна кои исто така се здрави за столицата.

Пржениот компир предизвикува рак

Се работи вероватно за најпопуларното јадење во свет, но истражувачите објасниле дека пржената храна создава соединение во храната која можат да предизвикаат рак, како што е акриламид во помфритот.

Оваа хемикалија е канцерогена. При ова истражување потврдено е дека лица кои јадат пржени компири двапати или повеќе пати во неделата, имаат двојно повеќе шанса да починат порано, независно од причината, од оние кои таа намирница воопшто не ја јадат.

Стручњаците советуваат умерено конзумурање на компир бидејќи брзо се вари и го дига нивото на шекерот во крвта, а веднаш после оваа реакција вие сте повторно гладни. Токму тоа може да доведе до прејадување, дијабетис и срцеви заболувања.

Компирите се полни со пестициди

Спрема податоците, отприлика 35 различни пестициди се наоѓаат на обичен компир. За 6 од нив се знаат дека се канцарогени, 12 влијаат на хормони, 7 се неуротоксични, а од 6 можни се последици на репродуктивното здравје