Кога станува збор за стапка на заболени во последните седум дена, најголем број инфицирани на 100.000 жители забележан е во Андора.

Црна Гора се наоѓа на незавидно прво место во Европа по број на заболени на 100.000 жители, односно најлоша во цела Европа од почеток на пандемија ковид-19.

Кога станува збор од Србија, со 509,12 заразени на 100.000 жители се наоѓа 30. место и од земјите во регионот има најмалу заразени.

Спрема податоците на европските статистички центри, меѓу првите 10 од 45 европски земји со најмногу заразени се наоѓа само Црна Гора.

Имено, спрема податоците објавени на 16. октомври, Црна Гора има 2.385, регистрирани случаи на корона вирус на 100.000 жители, на второ место е Ерменија, а на трето е Шпанија.

Македонија по број досега инфицирани на 100.000 жители на 11 место, а БиХ на 14. Косово спрема истите критериуми на 17, Албанија на 27, а Хрватска на 28 место а после неа е Словенија.

Кога станува збор за стапка на заболени во последните седум дена, најголем број на заразени на 100.000 жители забележан е во Андора, потоа во Чешка, Белгија, Холандија, додека Црна Гора е на пето место.