Како можете да му честитате на некого за поништувањето на сопствената нација, уништувањето на унитарниот карактер на сопствената држава, формирање влада и победа на избори ако тој го наруши целосниот уставен и правен систем, вели претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија и пратеник од коалицијата „За обнова на Македонија“, Иван Стоиљковиќ за Спутник Србија.

Стоиљковиќ потенцира дека затоа, не станува збор за никакви честитки, туку за црно слепило на џебовите на скоро сите граѓани на Македонија кога станува збор за државата.

– Оваа земја очекува многу тежок период во кој треба да бидат задоволени сите овие различни интереси, но од друга страна е добро што српскиот народ, без никакви основи, не учествува во сè што се случува во Македонија, што не е добро ниту за државата, дури ни за граѓаните, оценува Стоилковиќ.

Тој истакна дека единствената партија на која што треба да се честита за резултатот по изборите е партијата ДУИ на Али Ахмети, бидејќи, покрај контролата на најголем број општини во Македонија каде живеат Албанци и контрола на добар дел од владините министерства, тие успеаја да протуркааат консензуален систем на одлучување, преку притисок за конфликт и немири кај Албанците.

– Значи, на некој начин, постоеше закана за федерализација, а во суштина стануваше збор за постигнување консензуална демократија, затоа што кога го имате тоа, вие ја имате контролата врз целата земја, објаснува Стоилковиќ.

Во однос на министерството за финансии кое му припадна на ДУИ, тој вели дека тоа е министерство кое контролира сè во оваа земја, така што владата на Зоран Заев нема да биде во ситуација целосно да ги контролира сите финансиски и политички текови во земјата, особено затоа што првиот вицепремиер кој доаѓа од ДУИ има врзан потпис со Заев.

– Затоа мислам дека ривалството меѓу СДСМ и ДУИ ќе започне да ги дава првите негативни резултати дури и пред крајот на првите сто дена од власта. Отворена е Пандорината кутија на таканаречената уставна реорганизација на Македонија, смета Стоилковиќ.