“Прашањето за доверба во македонската влада се очекува до 15 декември. Јасни се и прецизните услови на опозицијата, која ја предупредува Владата на Македонија дека нема да биде така лесно да се дозволи приказната за потврда на новиот договор со Бугарија да се пробие низ Собранието.“

Ова го посочува претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија, Иван Стоилковиќ, во емисијата Свет сo Спутник, по повод моменталната состојба предизвикана откако премиерот Заев крена прашина во регионот во интервју за една бугарска агенција.

Заев рече дека неговата земја и Бугарија имаат заедничка историја од која настанале македонскиот народ и бугарскиот народ, како и македонскиот јазик и бугарскиот јазик, по што водечката опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ побара негова оставка и започна протести пред владата и МНР.

Тој посочува дека опозицијата одлучила да протестира од едноставна причина што владата не сакаше да ги информира ниту пратениците во Собранието на Македонија ниту македонската јавност за деталите од преговорите што ги води со Бугарија. Опозицијата исто така беше поканета да изгради заеднички став во Собранието за прашањето на преговорите со Бугарија, односно да се утврдат таканаречените црвени линии за контроверзни прашања во врска со Бугарија, имено јазикот и историјата.

„Прво имате изјава од македонскиот премиер кој рече дека ние сме истиот народ, обраќајќи им се на Бугарите. Кога ќе кажете некому дека сте ист народ, тоа значи дека прифаќате поинаков историски факт од реалниот. Може да кажете дека сте сличен народ, може да кажете дека сте близок народ, но ако кажете дека сте исти луѓе, тоа значи дека припаѓате на истиот корен. Ако припаѓате на истиот корен, тогаш ги прифаќате бугарските барања. И затоа македонската јавност е толку чувствителна по ова прашање, бидејќи се сомневаа дека тој е претседател на македонската влада и дека целата владејачка номенклатура ги прифаќа скоро сите услови на Бугарија “, тврди Стоилковиќ.

Тој додава дека овој договор со Бугарија и сè што се случува во Македонија е поврзано со таканаречениот историски ревизионизам, односно дека на некој начин претставува бришење на историската негативна улога на фашизмот за време на Втората светска војна.

Прашање на доверба на Владата

„Реализацијата на приказната е спорна, бидејќи постои големо незадоволство кај владејачкото мнозинство во врска со ваквото интервју и во врска со можната резолуција што би дошла до Собранието. Се претпоставува дека таквиот договор нема да помине во македонскиот парламент и нема да го има потребното мнозинство од 61 пратеник. Значи, во овој момент, мислам дека овој процес ќе биде привремено одложен, што не значи дека договореното нема да се реализира, но во овој момент, тоа нема да се случи“, смета Стоилковиќ.

Според Стоилковиќ, понатамошниот развој на настаните ќе зависи од многу прашања. Една од нив е што македонската опозиција го постави прашањето за доверба на Владата во Собранието од една страна, а од друга страна, дека Социјалдемократскиот сојуз како владејачка партија има многу големи внатрешни проблеми поврзани со овие настани со Бугарија, за што претходниот македонски премиерот падна во 2006 година.

Стоилковиќ очекува на почетокот на следната недела да има расправа во Собранието за прашањето за доверба во Владата на Северна Македонија, а на прашањето кои се спорните барања на Бугарија, тој вели дека е многу едноставно:

„Нема македонски јазик, но има јазик во согласност со Уставот на Република Северна Македонија. Тврдењето на Бугарија е дека македонскиот јазик е создаден со декрет по 1944 година и дека тој во основа е бугарски јазик, со српски примеси. Мислам дека целиот бугарски притисок се состои во признавање на бугарската историја на македонскиот народ и со тоа недвосмислено потврдување на бугарското потекло на македонскиот народ “.