Стефан Војниќ (27) од Белград, кој во моментов се наоѓа во „најопасниот“ град во светот, Вухан, веќе неколку дена е ставен во карантин поради коронавирусот, вели дека не се плаши од заразата затоа што строго се придржува до сите правила, но сепак, тој не може да дочека да се врати дома.

Тој го опишува Вухан како „град без луѓе“, каде се затворени сите форми на јавен превоз од автобуси, метро до аеродромите, во некои продавници полиците се празни, но, вели Стефан, во моментов има доволно храна за секого.

– Нема паника, барем не ја забележав – истакнува тој во телефонското интервју за Танјуг, во кое се наведува дека сите ги почитуваат правилата – да носат маски на улиците, да избегнуваат контакт со луѓе и животни, редовно да ги мијат рацете …

Сепак, вели тој, иако ситуацијата е мирна и без паника, постои „непријатна напнатост во воздухот“ затоа што, сепак, вели Стефан, таа е најголемата епидемија во светот во моментов.

– Исто така, строго се придржувам кон правилата, но не чувствувам никаков страв од зараза … тешко дека можам да се заразам, затоа што не контактирам со други луѓе, одам во продавница, се враќам во собата и цело време сум во затворено – го опишува неговиот ден Стефан.

Тој дошол во Вухан во септември минатата година да студира на универзитетот Вухан, а планирал да се врати во Белград на 6 февруари, за кога и купил билет.

Сепак, неговото враќање засега е под знак прашалник

– Бидејќи градот е целосно блокиран, дури и околните градови, па дури и целата оваа провинција, сега сум во контакт со српската амбасада за тоа дали можам некако да ја напуштам покраината и да летам од друг град – рече Стефан за Танјуг.

– Иако не се плашам од вирусот, би сакал да се вратам што е можно поскоро за да не се ставам во непотребен ризик. Од друга страна, се надевам дека карантинот нема да трае долго – вели Стефан, додавајќи дека во моментов има карантин 33 милиони луѓе.

Тој исто така посочува дека во медиумите се шират некои „лажни вести“, како што е тоа што вирусот се пренесува преку очите, или дека „луѓето паѓаат на улица“ заради коронавирусот, како што пишуваат некои медиуми.