Бугарија е национално заинтересирана за победата на Зоран Заев и социјалдемократите во Македонија, но не очекувајте дека чудата ќе се случат во многу краток временски период. Ова го изјави претседателот на Партијата на европските социјалисти Сергеј Станишев во „Недела 150“ на БНР за позицијата на оската Софија-Скопје, пренесува бугарски Фокус.

Оваа недела имавме состанок на лидерите на ПЕС од Западен Балкан, на кој присуствуваа премиерот на Албанија, премиерот на Косово и Зоран Заев. Во оваа дискусија, Зоран Заев им порача на сите учесници и до сите лидери дека доколку победат на изборите, тие ќе ги спроведат на најдобар начин Договорот од Преспа и Договорот за пријателство и соработка со Бугарија. Бугарија е национално заинтересирана за победа на Зоран Заев и социјалдемократите, затоа што антибугарската националистичка реторика припаѓа на ВМРО–ДПМНЕ. Тие продолжуваат со неа дури и сега. Природно користете го ова. Ова е нивна главна линија веќе 10 години откако тие владееја а Зоран Заев го смени правецот. Тој тргна напред кон иднината, тој тргна да гради мостови, презеде такви смели чекори кои што имаа многу сериозен политички ризик. Договорот со Бугарија беше замрзнат со години, за неколку месеци тој го одмрзна и го потпиша. Го презеде ризикот “, додаде Станишев.

Според Станишев не треба да се очекува чуда да се случат во многу краток временски период, бидејќи има несогласувања со децении.

Тие мора да се надминат постепено и што е најважно, да им се овозможи на луѓето да комуницираат, да работат на дело. Ова постепено ќе ги постави работите на солидна, формална основа, додаде Станишев.

Според него, потребна е трпеливост и конзистентност. Двете работи треба да бидат во бугарскиот арсенал на средства за односи со Македонија, вели поранешниот бугарски премиер.