Вицепремиерката и министерка за рударство и енергетика на Србија, Зорана Михајловиќ изјави дека никој во гасниот сектор не се обидува да ја скара ниту неа ниту Владата на Србија, премиерот или претседателот на државата со Русија.

Одговарајќи на прашањата на новинарите, Михајловиќ рече дека луѓето од секторот за гас се фалат дека зад приказната дека зад нив стои Русија.

– Голема Русија не заостанува зад арогантните директори. Голема Русија и Руската Федерација се многу важен политички и економски партнер за нас. Голем број руски компании работат во овој и во други сектори. Имам работено со руски железници, една од најголемите светски компании и  сите се добредојдени, рече Михајловиќ.

По средбата со шефот на канцеларијата на Светска банка во Србија, Стивен Ндегва, Михајловиќ го покани директорот на Транспорт (Стеван Дукиќ) да се појави на состанокот со Владата на Србија во понеделник во 7.30 часот.

Објаснувајќи зошто го прави тоа јавно, таа рече дека сите начини да се дојде до него во претходниот период не вродиле со плод.

– Не го најдовме човекот, директорот не одговара на повиците. Секретарката знае еден час, а еден час не знае каде е и тие не одговараат на нашите повици и не одговараат на писмата. Кога ќе чујат дека се јавуваме, хистерично ги спуштаат слушалките, па на овој начин го покануваме директорот да дојде на состанокот во Владата на Србија – рече Михајловиќ.

Таа изјави дека сака да испрати неколку пораки до директорите на кои им е дадена одговорност и задача да раководат со одредени државни компании, особено во секторот гас.

Како што рече, првото е дека тие не се нивни приватни компании.

– Секој километар гасовод, секоја деловна зграда и столот на кој седат се во сопственост на државата и граѓаните на Србија. Секој приход што го остваруваат е државен, а трошоците што ги прават се нешто што сите ги плаќаме и ги оправдуваме. Тие треба да размислат дали е заслужена секоја плата што ја добиваат, рече таа.

Исто така, Михајловиќ рече дека  државните компании не постојат за некој да биде директор, туку да ги води на најдобар начин во интерес на граѓаните на Србија.

Претходно таа од состанок во владата практично го исфрлила директорот на „Србијагас“, Душан Бајатовиќ, и тоа со помош на обезбедувањето.

Во соопштението издадено од Михајловиќ се вели дека Бајатовиќ бил отстранет поради „непочитување на институцијата Влада на Србија“.