Шеесет и третото издание на Евровизија се одржува во Лисабон, под слоганот „All Aboard” и тоа во периодот од 08 до 12 месецов. Благодарејќи на минатогодишниот победник, Португалија годинава за прв пат се стекна со привилегијата да е домаќин на настан од ваков ранг.

Во продолжение еве го и настапот на Србија кој преку полуфинале