Србија ќе купи 18 возови со четири вагони со кредит од 100 милиони евра од Европската банка за обнова и развој, соопшти банката.

Во соопштението се наведува дека новите возови ќе овозможат удобни услуги на регионалниот превоз на патници.

„Се очекува со подобрувањето на услугите на железниците во Србија, повеќе патници да почнат да го користат железничкиот транспорт, што долгорочно може да придонесе кон намалување на емисиите на гасови“, се наведува во соопштението.

 

извор: Makfax