На Косово и Србија мора да ги надминат своите разлики за да можат да продолжат со разговорите за членство со ЕУ.

Разговорите меѓу двете земји беа прекинати во ноември кога Косово наметна 100% данок на српската и босанската стока како одговор на нивното непризнавање на Косово како посебна држава.

Велика Британија, Франција, Германија, Италија и САД соопштија во заедничката изјава во вторникот дека „статусот кво“ спречувајќи ги Србија и Косово да продолжат на патот кон членството во ЕУ „едноставно не е одржлив“.

„Затоа, ги повикуваме Косово и Србија да го започнат дијалогот предводен од ЕУ со итна помош и бараме од двете страни да избегнуваат активности што ќе спречат конечен договор“, велат сојузниците.

Тие додадоа дека треба да се направат компромиси.

„За Косово, тоа значи укинување на тарифите наметнати врз Србија. За Србија, тоа значи прекинување на кампањата за непризнавање на Косово“, рекоа тие.

Директорот на српската канцеларија за Косово, Марко Џуриќ, во вторникот изјави за новинарите дека земјата ќе ги продолжи разговорите со Косово „откако ќе се укинат тарифите“.

Тој додаде дека „во никој случај Приштина нема право да бара членство во меѓународни организации“ и дека „политиката на Белград кон Косово ќе биде водена од интереси“.

извор: Makfax