Претседателот Вучиќ, денеска соопштувајќи ја новата влада посочи дека СНС освои убедливо мнозинство и дека тие имаат голема одговорност, како и одлуката дали да поканат некој друг во коалицијата.

Тој посочи дека на седницата се донесени шест заклучоци во кој правец ќе функционира новата влада, а еден од нив е ограниченото траење на новата влада.

– Донесени се заклучоци за формирање влада со ограничено времетраење до парламентарните избори, кои ќе се одржат во исто време со претседателските, а најдоцна до април 2022 година – рече Вучиќ.

Вучиќ рече дека една од задачите е да се бори за интересите на српскиот народ и Србија на Косово и Метохија и да ги зачуваат виталните интереси на Србија на Косово и Метохија.

– Таа борба е тешка, ние ја водиме осум години и нема да ја обвинувам само претходната влада за тоа, бидејќи тој проблем продолжува, а во 2008 година кулминираше. За тоа е потребно единство на нашиот народ и подготвеност за компромисно решение и влегување во разговори за тоа – рече Вучиќ.

Тој  најави бескомпромисна борба против организираниот криминал и сите оние кои ја ограбиле Србија.

– Многумина сметаа дека се посилни од државата. Војната на кланови и луѓе кои не се од Србија се прошири на нашите улици и ние ќе ги спречиме нивните понатамошни активности на нашата територија – рече Вучиќ.

Вучиќ ги истакна зачувувањето на здравјето на населението како цели на новата влада, но и дополнителното подигање на економијата и животниот стандард на материјалите, изградбата на патиштата и продолжувањето на започнатите проекти.

Тој особено посочи дека Србија ќе ја зачува својата независност и ќе ја зајакне армијата, односно одбранбените сили.

Новата Влада на Србија

Претседателот Вучиќ истакна дека убедливото мнозинство што го има СНС не дава право да можат да прават што сакаат, зборувајќи за потребата од коалициски партнери.

– Покрај мандатарот Брнабиќ, учествував во разговори и со други политички фактори кои го поминаа цензусот. Имавме добри односи со СПС во последните осум години. Денес имавме различни ставови, но јас се согласив со Дачиќ. Ќе покажеме дека имаме многу поширока слика и визија за Србија отколку во рамките на нашата партија. Ние сакаме да продолжиме да ја градиме нашата земја, да имаме поголема стапка на раст од сите други. Ние го почитуваме СПС и покажуваме исправност. Нема да кажеме дека не ни требаат. Ќе продолжиме да работиме со СПС – рече Вучиќ.

Зборувајќи за Шапиќ, претседателот Вучиќ истакна дека имал крајно коректен разговор со него.

– Тие немаа услови, немаа желби. Тие се грижат за Србија, а јас имав можност подобро да го запознам Шапиќ. Се согласивме да работиме заедно и дека тие ќе имаат еден министер во владата – рече Вучиќ.

Според Вучиќ, имињата на министрите ќе бидат познати во петок.