Уснија Реџепова не е меѓу живите веќе пет години, а сега нејзините роднини наводно започнале со продажба на нејзиниот вреден имот и веќе објавиле огласи по медиумите.

Имено, на еден профил на социјалната мрежа Фејсбук се појави оглас во кој се продаваат антиквитети на Уснија Реџепова, како и нејзиното пијано, кое ја украси луксузната куќа во Душановац. Она што е најбизарно е фактот дека креветот на покојната пејачка, во кој ги помина последните мигови од животот, стои на истиот оглас.

Пријателот на Уснија зборуваше за српски Телеграф, кој беше шокиран од овој необичен потег.

– Шеле и Уснија создадоа многу. Тие често менувале станови и куќи. За некое време тие имаа салон во центарот на Белград, а потоа и замок во Моштаница. Последниот дом беше во Душановац. Куќата е полна со многу вредности. Уснија донесе антиквитети од целиот свет. Таа патуваше низ светот со својата песна и секогаш носеше нешто. Овие не беа сувенири, туку навистина скапи работи. Пијаното и сите предмети што ги обожаваше Уснија, како и креветот на кој спиеше, се разболе и ги мина последните моменти од животот, сега се на продажба. Можеше да свири пијано за пријатели и да пее кога имаше некои собири, таа беше навистина приврзана кон него. Тоа е ужасен срам. Наместо работите на Уснија да одат во музеј, како експонати, во спомен на една од најголемите ѕвезди на сите времиња, тие се продаваат на огласи. Веројатно тоа го направиле нејзиниот брат и снаата затоа што таа ги имаше само нив – вели пријателката на Уснија.

Огласот циркулира на Фејсбук со денови, и секој што сака да ја знае цената на овие скапоцени производи мора да се јави кај агентот за продажба.

Вака зборуваше легендарната пејачка за темата антиквитети, кои ги имаше во изобилство и емотивно се приврзани кон нив.

– Јас секогаш со себе носев голема светилка во форма на статуа на девојче, каде и да се селев таа беше во моја сопственост уште од моите мали денови. Ја добив одамна од мој пријател, балетски танчер од Народниот театар. Гледајќи ја во неговиот стан, бев воодушевена што го замолив да ми ја продаде. Бидејќи ме обожава, реши да ми го даде и тоа е многу драга меморија за него. Керамичкото куче што го именувавме Леси, Шеле и јас го купивме во раните седумдесетти години кога за прв пат бевме во Германија, така што секоја мала работа во нашиот дом има посебно значење за нас – рече пејачката.