Рускиот претседател Владимир Путин смета дека заедничкиот интерес за џудо му помага нему и на монголскиот претседател Калтмагин Батуга „да останат на иста бранова должина“ и да одржуваат ефективен дијалог.

„Заедничките интереси и сличниот начин на размислување ни помогнаа брзо да воспоставиме меѓусебно разбирање или иста бранова должина“, рече рускиот лидер во интервју за монголските весници пред неговата посета на главниот град Уланбатар, пренесува ТАСС.

Според Путин, двајцата претседатели се трудат да се сретнат не само на политички настани или економски форуми туку и на светски првенства во џудо.

Рускиот претседател рече дека Батулу вежбал џудо и самбо борење и го опишал како „меѓународно признат мајстор на борачки вештини“.
„За мене, џудото не е само спорт. Џудото ја поттикнува волјата, почитта кон другите, истрајноста, можноста достоинствено да се справиш со тешки ситуации“, заклучи Путин.

извор: Makfax