„Дознавме дека жените кои подоцна добиваат менструација имаат помалку здравствени проблеми, како што се коронарните болести на срце. Освен тоа, жените кои подоцна влегуваат во менопауза имаат одлично здравје што може да послужи како објаснување за нашето откритие”, изјавил авторот на студијата Аладин Шадјаб.

Од досегашните истражувања јасно е дека здравите навики и здравата менструација значат долг и здрав живот.