Хрватскиот пејач Деан Дворник (57) добил понуда од пријател да започне да работи во Америка, а поради кризата, тој не размислувал многу, и сега работи како возач на камион.

– Кога дојдов во Америка, мојот пријател Бајро Кршо, исто така возач, ме одведе во компанијата каде што работи, каде што потпишав договор и започнав да возам следниот ден, вели тој за Вечерњи.

Како што истакна, пејачот брзо се прилагодил на новата дневна рутина, иако понекогаш може да биде напорно, а возењето да трае до 10 часа.

– Спијам во возило или на бензинска пумпа и чекам нова тура. Често се случува да сум на пат од понеделник до петок – додаде Деан.

Дворник изјави дека сите се обложиле дека ќе си даде оставка штом пристигне, но тоа не се случило.

– Имам искуство со долги возења, тоа добро го знаат сите музичари кои одеа на свирки со мене. На крајот на краиштата, порано работев како таксист, па знаев во што влегувам. Се будам околу седум и пол, освен ако диспечерот не ме разбуди порано. Понекогаш мојот работен ден трае неколку дена. Затоа што кога, на пример, одам во државата Тенеси, возам до десет часа, што е околу илјада километри – рече тој.