Георгина Тешановиќ (34) од Јелава кај Лозница, пред 14 месец после долга борба успеа да роди 3 момчиња, но таа е останата сама со нив во просторија од 10 квадратни метри.

Никола, Матеја и Михаило, иако здрави и среќни, ги прават своите први чекори во единствената просторија која е полна со влага.

– Во оваа една просторија, која е наменета за кујна, ние ги дочекуваме  летото, зимата и пролетта. Јадеме и спиеме тука. Имаме уште три соби покрај оваа, но тие не се во добра состојба, бидејќи покривот ни протекува, а ѕидот и малтерот почнаа да паѓаат, рече Георгина Тешановиќ од Јелава.

После смртта на нејзината мајка и татко, таа со години се грижела за своите две помлади сестри, заработувајќи за живот и за себе  за нив.

После породувањето ја оставил и нејзиниот сопруг, и таа оттогаш сама се грижи за бебињата, со единствен приход од социјална помош. Тоа, вели таа, е доволно за нејзините основни животни потреби – храна и пелени, но не и за прилагодување на куќата и дрва за зимата.

– Зимата ја пречекаме во оваа просторија каде што столаријата е многу лоша, прозорците се во многу лоша состојба, во зима тука е многу ладно, шпоретот не може да достигне доволно за да загрее. Бебињата се во фаза на проодување, сакаат повеќе простор да ползат, да се движат. Овде не е можно, не е ни најмалку лесно, објаснува Тешановиќ.

Ако не беше сама со бебињата, Георгина, вели таа, дека нема да пребира работа, бидејќи уште како дете научила да се грижи за себе и за другите. Дополнителен проблем за неа е што поради нерешени имотно-правни односи, таа би можела да ја напушти куќата во која сега живее.