Еден од повлијателните словенечки пратеници, Змаго Јелинчич од Словенечката национална партија ја пренесува информацијата за средбата на Зоран Заев со високата претставничка на УНХЦР, на која се разгледувала можноста мигрантите да добијат документи и права како сите граѓани на Република Македонија.

 

Соросовиот платеник Зоран Заев, претседател на Владата на Македонија (Република Македонија во моментов е под окупација на Соросовите платеници) на средбата со високата претставничка на УНХЦР Моника Сандри во понеделникот на 8 јули 2019 година рекол дека Македонија бара начини како да им се издадат македонски документи на сите мигранти во Македонија за да се изеначат нивните права со правата на останатите граѓани на државата.

Секако, ова значи дека ќе имаат слободен пристап до државите на ЕУ, што е свињарија. Од друа страна, некои политички претставници од партиите во словенечката влада се многу добри пријатели на Зоран Заев и се заземаат за проширување на ЕУ, станува јасно колку е часот. Неодамна Тања Фајон вети визна либерализација за Косово, но таа не оди по планот, па ѝ притека на помош пријателот, предупредува Јелинчич.